Диетологът проф. Донка Байкова със съвет към тези, които прекалят с

...
Диетологът проф. Донка Байкова със съвет към тези, които прекалят с
Коментари Харесай

При махмурлук, не пийте кафе. Алкохолните питиета да се пият с вода или айрян

Диетологът проф. Донка Байкова със съвет към тези, които прекалят с алкохола по време на коледно-новогодишни празници. Ето какво споделя тя пред вестник  " Труд ":

Считам, че най-добре е да не позволяваме замайване, тъй като си помрачаваме празничното въодушевление. За да не стигаме до алкохолно замайване е добре е да знаем, че алкохолното вещество е водно и мастно разтворимо. Затова алкохолните напитки се употребяват с вода или с негазирана домашна цитронада, айрян, с мезе или шопска салата. Ако въпреки всичко опиянението е реалност и е налице мощно главоболие, тогава не е добре да се пие кафе, тъй като мозъкът е обеднял на О2, а кофеинът свива кръвоносните съдове и нарушава достъпа на О2 до мозъчната тъкан.

Освен това, както кафето, по този начин и алкохолът имат диуретично деяние, т.е. – ускоряват отделянето на течности от тялото, надлежно – ускоряват дехидратацията, надлежно – главоболието. Добре е да се излезе на разходка, а в случай че това е допустимо (заради нарушена функционалност на вестибуларния уред и нарушено равновесие) - да се проветри помещението.

Защото от изключителна значимост е да се диша чист въздух, богат на О2 и да се пият течности. Има и доста предписания от националната медицина, с които се подкрепя организма да излъчи разградните артикули на алкохолната субстанция. Течностите да са богати на витамини, минерали, пробиотици - зелев сок, айрян, разнообразни прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове, билкови отвари с лимон и мед, минерална или трапезна вода.

Цели се активизиране на отделителните процеси и лъчение на крайните артикули на алкохолното вещество. Има и рекомендации за консумация на яйца, щкембе-чорба и прочие, подпомагащи работата на черния дроб, виновен за разграждане на алкохола. При всички случаи, обаче - в композиция с чист въздух и доста течности..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР